AnoTurtiainen Tyytyväisyys jarruttaa kehitystä.

Valtamedia hukassa…

  • Valtamedia hukassa…

Mitä medialle on tapahtumassa..?

Sosiaalisen median kautta kaikenlainen tieto, myös sensuroimaton oikea tieto leviää maailmalla. Tästä on seurannut se, että oikeudenmukaisuutta vaaliva kansallismielisyys on kasvanut ja kasvaa kovaa vauhtia maailmanlaajuisesti. Perinteiset mediat ovat jäämässä sosiaalisen median jalkoihin vaikka ne kuuluvat valtamedia koneistoon. Koneistoon, joka herrasmiessopimuksilla alistaa ne jakamaan vain valikoitua tietoa ja pelkästään siinä valossa, mikä sopii koneistoa ohjaaville tahoille. Kyseiset tahot ovat jo kokeneet sosiaalisen median uhkakseen ja puolustautuvat ostamalla somekanavia puolelleen. Hyvänä esimerkkinä, facebook uhmaa yksittäisten ihmisten sananvapautta jakelemalla heille määräaikaisia julkaisukieltoja esimerkiksi tiettyjen sanojen julkaisuista tai julkaisuista joissa kritisoidaan tiettyä uskontoa. Nähtäväksi jää julistetaanko facebook pian maailman ensimmäiseksi sosiaaliseksi valemediaksi. Toimillaan somejätti facebook antaa hyvin jalansijaa uusille somekanaville.

USA:n presidenttivaalien aikaan valtamedia teki kaikkensa, ettei Donald Trump olisi tullut valituksi presidentiksi. Amerikkalaiset valitsivat kuitenkin päämiehekseen vahvasti sosiaalista mediaa kampanjoinnissaan käyttäneen Trumpin. Katkera valtamedia ei ole vieläkään toipunut amerikkalaisten valinnasta ja heti vaalituloksen selvittyä alkoi mediasotaan Trumpia vastaan toivossa, että Trump olisi jollain tapaa valtamediasta riippuvainen presidenttinä. Trump ei alkanut kääntämään takkiaan ja hieromaan ryvettyneen valtamedian kanssa sopua, vaan jatkaa tiedottamistaan sosiaalisessa mediassa ja jopa vastapalloon arvostelee valtamediaa valemediaksi. Sosiaalisen median kautta Trumpin sanoma siirtyy lyhentämättömänä ja muokkaamattomana suoraan niille, ketkä sen sellaisenaan haluavat. Valtamedia poimii Trumpin sanomisia sosiaalisesta mediasta ja jakaa niitä lyhennettynä ja harhaanjohtavia omia saatetekstejään lisäämällä eteenpäin kertomatta juurikaan lähdettä. Kuitenkin ne, ketkä haluavat aidon lyhentämättömän päämiehen sanoman, löytävät he sen sosiaalisesta mediasta. Nähtäväksi jää milloin Facebook asettaa USA:n presidentin julkaisukieltoon.

Kaupallinen valtamedia joutuu nyt pohtimaan tulevaisuuttaan myös taloutensa vuoksi. Ovatko he jo pelkästään rahoittajien varassa? Rahoittajien, joiden sapluunoita käyttäen he ovat jo vuosikaudet jakaneet kyseenalaista tietoa. Sosiaalinen media on noussut jo yhdeksi päämediaksi, joka tulee myös ottamaan pääosan media-alan mainostuloista, mikä on pois valtamedian tuloista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Koneistoon, joka herrasmiessopimuksilla alistaa ne jakamaan vain valikoitua tietoa ja pelkästään siinä valossa, mikä sopii koneistoa ohjaaville tahoille."

Mutta eikö edellä mainittu nimenomaan kuvaa MV-lehteä - tosin ilman herrasmiehiä?

Käyttäjän anoturtiainen kuva
Ano Turtiainen

Ei millään tapaa.

Se kuvaa tätä: "Julkisen sanan neuvosto"
"Suomalaiset joukkoviestinnän harjoittajat ja journalistit, käytännössä suuret kustantajat ja heidän palveluksessaan olevat toimittajat, ovat sitoutuneet siihen, että neuvosto valvoo heidän toimintaansa alan eettisten periaatteiden ja neuvoston perussopimuksen mukaisesti, jotka on kirjattu journalistin ohjeisiin."

Marko Parkkola

CNN jäi useaan otteeseen kiinni valeuutisten tehtailuista. Uutisoitiinko kiinnijäänti maailmanlaajuisesti? Ei todellakaan! Ei uutisoitu missään muualla, kuin ns. vaihtoehtomediassa.

Tätä vaihtoehtomediaa on taas alettu jenkeissä nimittämään alt-right-mediaksi tms. Tarkoitus on mustamaalata vaihtoehdot näyttämään Hitleriltä. Termi alt-right on kuitenkin outo, sillä Hitler oli sosialisti eli vasemmistolainen. Vaihtoehtomediat taas kannattavat vapaata tiedonlevitystä, joten niitä voi kyllä kutsua oikeistolaiseksi. Oikeistoon kuuluu yksilönvapaudet.

Mutta tämä on tätä aikaa. Musta on valkoista, itä länttä ja vasemmisto oikeistoa. Infosodankäynti on tehokasta ja lampaita on helppo viedä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset